fredag 15 februari 2013

Bloggreflektion 3


Muto av BLU

Verket är ett stopmotion verk där man bläddrar snabbt igenom en massa foton och då ser det ut som en rullande film. BLU har då målat graffiti och sedan ”suddat” ut det de målat och sedan målat en ny variation av bilden då den har flyttat sig. Det ser då ut som den rör sig och utvecklar sig. Man kan säga att det är graffitti som vandrar runt på väggar runt omkring i någon stad eller förort.

Konstnärens tanke med detta verk tror jag är att allt kan växa och utveckla sig även under de sämsta förhållanden. Det kanske låter långsökt men jag får den känslan när graffitin flyter runt på de slitna väggarna och gatorna. Omgivningen ser väldigt sliten som sagt och det kanske inte är runt de finaste kvaternerna men ändå tar sig graffittin sig framåt och utvecklar sig.  Men kan också tänka att konstnären ville demonstrera för graffitti. Att den överlever allt, trots att du suddar ut den hittar den alltid nya former och sätt att ta sig fram. Man känner nästan att de vill skrika ut ”Vi kommer aldrig sluta torts att ni suddar ut det vi gjort”. Vilket är ett problem för många graffitti målare. Men som sagt filmen beskriver i det stora hela något ostoppbart. Fast det dem målar är helt upfuckade saker som ingen förstår sig på så får jag en känsla av detta. Graffittin går sin väg i de slitna kvarteren och ingen kan stoppa den.

Jag tycker det är enormt bra ide med det här konceptet. Men det är bara så absurda målningar och händelser i filmen så jag blir äcklad helt ärligt. Jag kan inte kolla på filmen och böra njuta som jag gärna skulle vilja men men. Alla konstnärer gör saker folket inte förstå sig på. Jag önskare bara figurerna hade varit trevligare att kolla på och inte vilja spy när jag ser dem. Men som sagt så älskade jag själva konceptet och jag tycker det är riktigt coolt att BLU tagit sig tiden och gjort detta. Min direkta tanke var att denna konstfilm påminde lite av Peter Fischli & David Weiss konstfilm Der Lauf Der Dinge C. Det är lite samma tanke bakom båda att allt kan utveckla sig. Det tar sig framåt. Men BLU tanke bakom verket verkar lite mer upprorisk och Der Lauf Der Dinge C tanke är att allt tar sin tid att växa och ta sig framåt. Dem menar på att allt kommer att ta sig framåt fast du måste ha tålamod och tiden är ibland seg. Medan BLU mena på att allt växer och utvecklas trots förhållanden och att graffittin aldrig kommer sluta ”rulla” som i den andra konstfilmen.